Miten uniterapeutti itse saa unen päästä kiinni?

Share |

Maanantai 29.10.2018 klo 12:16 - Mari Sydänvuori


puunjuuri_ja_lehtia_blogiin.jpgVaihtelevasti.

On luonnollista, että aikuinen ihminen nukkuu välillä hyvin, välillä huonosti. Uniterapeutin työ ei tuo unipulmista vapaata elämää. Myös minä nukun välillä hyvin, välillä huonosti.

Tässä blogissa kerron mitä minä teen nukkuakseni enemmän hyvin kuin huonosti.

Säännöllinen päivärytmi

Minun nukkumiseni riippuu paljolti siitä, miten säännöllisenä pystyn pitämään päivittäisen rytmini. Se tarkoittaa sitä, että menen nukkumaan ja herään suunnilleen samaan aikaan. Korostan sanaa ”suunnilleen”. Nukkumaan menon ja heräämisen ei tarvitse tapahtua eksaktisti samaan aikaan, vaan minun tapauksessani aikaikkuna on noin tunti suuntaansa. Voin selvästi paremmin silloin kun noudatan säännöllistä päivärytmiä.

Iltameditaatio

Meditoin iltaisin ennen nukkumaan menoa 20 – 30 minuuttia. Meditaatiotapani on ns. avoin meditaatio, jota olen opiskellut Juhana Kokkosen johdolla Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Avoimesta meditaatiosta olen kehittänyt itselleni toimivamman version. Itselle sopivan meditaatiotyylin kehittäminen on tehnyt jokailtaisesta meditaatiohetkestä mieluisan keinon rauhoittaa mieli nukkumista varten. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että aina ei huvittaisi meditoida. Ilman meditaatiota en kuitenkaan yleensä saa unta. Muutaman kerran olen joutunut meditoimaan keskellä yötä, kun illalla en viitsinyt ja se kostautui valvomisella.

Lisää meditaatiosta blogissani Olen kärsimätön meditoija.

Jalkojen kylmentäminen

Valelen jalkojani kylmällä vedellä nilkoista alaspäin muutaman minuutin ajan ennen yöpuulle menoa. Jalkojen valelu kylmällä on vanha jooginen keino houkutella unta. Ilman jalkojen kylmentämistä ne kuumenevat sietämättömän kuumiksi heti alkuyöstä enkä saa unta. Näin käy myös talvella, joten valelen jalkani kaikkina vuodenaikoina. Sängyssä peittelen kylmät jalkani hyvin.

Korvatulpat

Minulla on kaksi kissaa, jotka naukuvat aamuöisin. Iän myötä uneni on myös käynyt herkemmäksi ympäristön äänille. Olen joutunut opettelemaan korvatulppien käytön. Korvatulpissa on isoja eroja eivätkä ne ihan halvimmat keltaiset pötkylät pysy ainakaan minun korvissani. Itse käytän apteekista ostettuja korvatulppia (malli ”1100P”). Aluksi korvatulpat voimistivat hengityksen äänen oudon suureksi pääni sisällä. Totuin siihen kuitenkin nopeasti.

Kofeiini

Herkkuani ovat raakakaakao, tumma suklaa ja hyvät mustat teet. Kaikissa niissä on paljon kofeiinia. Nautin niitä kohtuudella ja viimeisen kupin viimeistään klo 15, jotta ne eivät haittaa nukkumista.

Kirkasvalo

Syksyn pimeimpinä aikoina kärsin kaamosväsymyksestä. Minulla kaamosväsymys johtaa paitsi jatkuvaan väsymykseen, niin myös liikunnan vähenemiseen ja sokerin kulutuksen lisääntymiseen. Käytän aamuisin kirkasvaloa marraskuusta tammikuulle. Sillä on ratkaiseva merkitys jaksamiseeni pimeään vuodenaikaan.

Huolien jakaminen

Elämääni kuuluu ajoittain vastoinkäymisiä ja huolia, jotka uhkaavat yöuniani. Olen ottanut tavakseni puhua niistä läheisille, jotta ne eivät pääse paisumaan päässäni yön tunteina. Olen myös herkkä hakeutumaan ammattimaisen keskusteluavun piiriin, jos tarve vaatii.

Rakastan sänkyä

Rakastan nukkumaan menoa. Rakastan pujahtaa peiton alle iho kananlihalla ja nauttia hitaasti leviävästä lämmöstä kehossa. Sänky on minulle pyhä paikka. En vie sänkyyn kännykkää tai muita elektronisia laitteita. En myöskään tee läksyjä sängyssä enkä lue mitään mikä voisi huolestuttaa tai jännittää minua. Mennessäni sänkyyn katkaisen yhteydet ulkomaailmaan sekä konkreettisesti että henkisesti. Sänky on minulle turvavyöhyke, jonka sisällä olen velvollisuuksista ja huolista vapaa.

Valitsen luopua

Olen valinnut luopua monista asioista hyvän unen vuoksi. Ei ole muodikasta sanoa näin. Ei ole muodikasta sanoa, että ihmisen täytyy tehdä valintoja nukkuakseen hyvin. Valintojen tekemiseen kuuluu luopumista. Luopumalla jostakin teen tilaa jollekin. Annan pois jotakin, jotta voin ottaa vastaan jotakin itselle tarpeellisempaa.

Minä olen luopunut jokapäiväisestä television katselusta ja somettamisesta. Minulla ei ole ollut televisiota ainakaan 10 vuoteen. Netin kautta katson elokuvan kerran viikossa tai harvemmin. Facebookissa käyn ehkä kerran viikossa ja silloinkin hyvin lyhyesti. En viihdy Facebookissa enää. Tämä on paljon sanottu ihmiseltä, joka on ollut tiukasti FB-koukussa. Elämässäni on huomattavasti enemmän psyykkistä tilaa ilman Facebookia. Käytän ainoastaan WhatsUpp-sovellusta.

Mitä sitten olen saanut luopumalla? Iltojen rauhoittaminen on parantanut selvästi kykyäni nukahtaa ja pysyä unessa aamuun asti. Keskittymiskykyni on parantunut, mikä mahdollistaa kirjojen lukemisen nautiskelevalla ja hedelmällisellä tavalla. Sairaanhoitajan opintoni ovat sujuneet hyvin, koska kotitehtäviä tehdessäni some tms ei harhauta tai pirstaloi huomiotani. Harvoin katsotut elokuvat tuntuvat paljon merkityksellisemmiltä kuin jos katsoisin kaikenlaista kaiket illat. Käytän myös aikaa valitessani elokuvan katsottavakseni. Nautin katsomastani enkä vain tuijota ruutua. Jos leffa osoittautuu huonoksi, lopetan sen katsomisen heti. En käytä aikaani huonon katsomiseen ”nollatakseni” itseäni.   

Aina ei mene kuin Strömsössä

Kaiken tässä kirjoitetun lisäksi on todettava, että aina ei uni tule tai herään keskellä yötä. Silloin armollisuus itseä kohtaan ovat tärkeitä. Lohduttaudun sillä, että selviän seuraavasta päivästä myös väsyneenä. Minun ei tarvitse olla parhaimmillani, jos olen nukkunut huonosti. Päivä valkenee joka tapauksessa, vaikka en saisikaan optimaalista määrää unta.


Lopuksi

Noudatan tässä kuvattuja asioita noin viitenä päivänä viikossa. Sen verran voin joustaa eikä unirytmini kärsi oleellisesti.

On normaalia, että aikuisen ihmisen uni vaihtelee. Normaali-unisuus on sitä, että elämässä on selvästi enemmän hyvän unen jaksoja kuin huonon unen jaksoja. Nukkumisensa laatua kannattaa arvioida pidemmillä aikajaksoilla, esimerkiksi 2 – 3 kuukauden kokonaisuuksina. Jos unettomuus heikentää elämänlaatua useita viikkoja häiritsevästi, kannattaa hakea apua.

Jos tykkäsit tästä kirjoituksesta, niin Sinua voi kiinnostaa myös: Uniterapeutin univelkakriisi


Avainsanat: unettomuus, keinot unettomuuteen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini