Alkuaikojen Unikoulussa paasattiin kofeiinista ja annettiin läksyjä

Sunnuntai 11.3.2018 klo 11:23 - Mari Sydänvuori, uniterapeutti

AikuistenUnikoulu5vuotta.jpgEnsi torstaina (15.3.) tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun sain Patentti- ja rekisterihallitukselta Aikuisten Unikoulun® tavaramerkin rekisteröintipäätöksen.

Olin kyllä aloittanut yritystoimintani unettomien parissa jo pari vuotta aikaisemmin. Suojatun tavaramerkin saaminen oli kuitenkin merkittävä tapaus siihenastisella yrittäjäurallani.


Kaikki lähti liikkeelle vuonna 2011 silloin niin muodikkaista NLP-piireistä. NLP-kursseilla törmäsin MindSpa-nimiseen laitteeseen, jonka luvattiin parantavan mm. unta ja kaikenlaista suorituskykyä radikaalisti. Eräs NLP-opettaja oli tilannut laitetta Yhdysvalloista muutaman kappaleen ja minäkin pääsin sitä testaamaan. Ihmettelin ääneen, miksi laitetta ei kukaan tuo Suomeen. Eipä aikaakaan, kun minusta tuli laitteen maahantuoja Suomeen.

Yrittäjän pankki räjähti
Loppuvuonna 2011 räjähti sitten yksityisyrittäjän pankki. Iltalehti teki MindSpa-laitetta käyttävästä asiakkaastani koko aukeaman jutun otsikolla ”Nyt saan nukuttua koko yön”. Juttu ilmestyi juuri parahiksi joulumarkkinoiden alkuun. Sähköpostiini tulvi tilauksia ja kohta olohuoneeni oli täynnä pakkaustarvikkeita ja postisiirtolomakkeita. ”Kaikki” halusivat MindSpansa ennen joulua, kuka itselleen, kuka lahjaksi. Kiire oli melkoinen. Ja niinhän siinä kävi, että en saanut tuotua maahan riittävästi laitteita, joten tämä suuri momentum kuivui osittain kokoon.

MindSpa-laitetta meni kaupaksi kuitenkin myös vuodenvaihteen jälkeen. Laitteen hintaan kuului yksi puhelinneuvonta-aika, jonka tarkoituksena oli varmistaa asiakkaan tekninen osaaminen laitteen käyttöönotossa. Yllätyksekseni asiakkaat eivät kuitenkaan tarvinneet teknistä tukea vaan enemmänkin keskusteluapua uniongelmiinsa. Huomasin kuuntelevani unettomien tarinoita ja antavani neuvoja yhä uudelleen ja uudelleen, asiakas kerrallaan. Aloin miettiä, voisiko näitä asioita opettaa useammalle ihmiselle kerrallaan. Idea Aikuisten Unikoulusta® alkoi itämään.

Aikuisten Unikoulu® syntyy
Vuonna 2012 tapasin eräässä yrittäjätilaisuudessa Jaana Villasen, joka houkutteli minut Rastorille suorittamaan yrittäjän ammattitutkintoa. Jaanasta tuli minulle mentori. Hänen opastuksellaan ja sparrauksellaan konseptoin unikoulun sisältöä ja testasin sitä sekä yksityisesti että Espoon työväenopistossa. Vuonna 2013 hain tavaramerkkisuojan Aikuisten Unikoululle®.

Kuria, läksyjä, määräyksiä
Poskiini nousee hienoinen puna nyt kun muistelen ensimmäisiä unikoulujani. Ne olivat varsin koulumaisia ja kuri oli kova. Ajan hengen mukaisesti olin välillä unikouluttaja, välillä univalmentaja. Unikoulun sisältö oli hyvin kotiläksy- ja sääntöpainotteista. Huvittuneena ja myötätunnolla katson nyt sitä innokasta unikouluttaja-valmentajaa, joka luennoi siitä missä kaikkialla kofeiini meitä vaanii sekä paasasi siitä, mitä iltaisin ei saa tehdä. Unipäiväkirjoja täytettiin ja määräyksiä annettiin siitä milloin televisiot laitetaan kiinni. Välillä osallistujat yrittivät ”ostaa” minulta televisio-aikaa ehdottelemalla, että ”jos teen näin, niin voinko sitten katsoa puoli tuntia pidempään telkkaria?”

Kaikesta huolimatta olin tuolloin tekemisissäni yhtä vilpitön kuin tänäkin päivänä. Halusin auttaa uniongelmaisia, mutta taitoni eivät olleet kaikilta osin tasapainossa innokkuuteni kanssa. Ensimmäiset unikoulut opettivat minulle huikean paljon siitä, miten syvältä uniongelmat voivat koskettaa eri ihmisiä. Vaikka iltarutiinien tarkastelu ja erilaiset lomakkeet voivat olla avuksi uniongelmissa, niin kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että ihminen kokee tulevansa oikeasti kohdatuksi ongelmiensa kanssa. Sain paljon aineksia kehitystyöhöni noina vuosina.

Kehto Koulu muuttaa kaiken
Vuodet 2013-2014 toivat suuria muutoksia sekä henkilökohtaiseen elämääni että unikoulun sisältöön. Aloitin Kehto Koulun Vapaa tie -ohjelmassa, joka on vaativan tason henkinen koulu totuuden etsijöille. Samaan aikaan aloitin psykoterapian orientoivat erikoistumisopinnot.

Molemmilla, mutta erityisesti Kehto Koululla, on ollut ratkaiseva merkitys siihen, minkälaiseksi ihmiseksi olen tullut ja mihin suuntaan Unikoulu on kehittynyt. Kehto Koulun myötä elämääni on tullut sellaista syvyyttä ja laaja-alaisuutta, jota en olisi löytänyt ilman Vapaa tie -ohjelmaa ja siihen kuuluvaa yhteisöä. Vapaa tie -matka on vaatinut todella paljon, mutta sen tuoma vapaus ja elämäntuntu ovat olleet kaiken ponnistelun arvoista. Olen syvästi kiitollinen kaikille Vapaa tie -ohjelmassa kanssani opiskelleille sekä Kehto Koulun opettajille Emilia Vasko-Kujalalle ja Tommi Kujalalle. Matkani Vapaa tie -ohjelmassa jatkuu nykyään opettaja-oppilaana.

Unikoulun yksityisvastaanotto alkaa
Vuonna 2015 valmistuin henkiseksi valmentajaksi ja aloitin Unikoulun yksityisvastaanoton. Psykoterapia- ja henkisen valmentajan opinnot muodostivat vahvan kombon, jonka pohjalta oli hyvä aloittaa työ yksityisasiakkaiden kanssa. Samalla Unikoulu siirtyi vahvasti terapeuttiseen suuntaan. Tänä päivänä liiketoimintani selkeä ydin muodostuu yksityisasiakkaista ja ryhmätoimintaa tulee lähinnä yrityspuolelta.

Unikoulusta uniterapiaan

Takaisin vielä MindSpa-laitteeseen. Hellyydellä katson noita jäljellä olevia MindSpa-laitteita, joita vaatekomerossani lepää kevyen pölyn alla kymmenkunta. Vaikka MindSpasta voikin olla apua unettomuuden hoidossa, niin Unikoulun sisältöön ne eivät liity enää juuri lainkaan.

Mitä enemmän olen opiskellut ihmisen psyykeeseen liittyviä asioita, sitä vähemmän olen käyttänyt teknisiä laitteita Unikoulussa. Tänä päivänä tämä voi kuulostaa tyhmältä, sillä onhan nykyään ”kaikilla” jonkinlainen laite ranteessaan, josta näkee miten menee. Moni unikoululainen tuokin vastaanotolle dataa käyttämistään laitteista ja se on tosi ok. En kuitenkaan usko laitteiden ratkaisevan ihmisen perimmäisiä kysymyksiä omasta riittävyydestään, arvostaan, rajoistaan, huolistaan, peloistaan tai siitä mikä on hänelle aidosti hyväksi. Unikoulu onkin siirtynyt alkuaikojen koulumaisuudesta jättiaskeleen terapian puolelle, jossa syväkeskustelut, terapeuttinen kosketus, aito kohtaaminen sekä rohkeus pysähtyä vaikeiden asioiden ääreen yhdessä asiakkaan kanssa ovat syrjäyttäneet kurinpidon, rivakan läksyjen teon ja lomakkeiden täyttämisen. Elämän maisemat näyttävät huikeilta kun ei jatkuvasti tarvitse katsoa ranteesta miten menee.


Kiitos kun luit tämän blogi-kirjoituksen! Kerrohan mielipiteesi siitä alla olevaan kommentti-boxiin.

2 kommenttia . Avainsanat: uniongelmat, unettomuus, Kehto Koulu, Vapaa tie, unihoidot, hoiva